Megtalálták az ideális szőnyeg anyagát?

2014-06-03

A DuPont az új szálalapanyagát az amerikai versenyhivatal (FTC - Federal Trade Commission) jóváhagyásával immár saját Triexta márkanéven forgalmazhatja, ami sokak szerint a legnagyobb textilipari innováció, a nylon 1959-es bevezetése óta.

A DuPont ezt az új szálalapanyagát Triexta vagy Triexta 3GT néven hozza forgalomba.
A Triexta szálak tulajdonságai a többi hagyományos szálakét messze lekörözik, nagy valószínűséggel a következő években a Triexta válik a padlószőnyeg alapvető alapanyagává. A Triexta szál erősebb a PET poliészter szálaknál, színtartóssága és tisztíthatósága a legkiválóbb.

A vevők az alábbi előnyöket élvezhetik:

  • Extrém módon kényeztető, összehasonlíthatatlanul lágy és puha érzés, a szál ideális shaggy típusú szőnyegek kialakítására. A legújabb Triexta szál, melyet "silk" (selyem) néven forgalmaznak talán a világ jelenlegi legpuhább szálalapanyaga.
  • Különleges terhelhetősége és tartóssága a többi hagyományos szálnál sokkal jobb. Jelenleg a legterhelhetőbb különleges szőnyegeket a (drágább) nylon alapanyagból készítik, a Triexta gyártója szerint a Triexta ezen a területen is a nylon vetélytársává válik.
  • A Triexta szálból készült szőnyegek folttaszító hatása idővel sem csökken. A könnyű tisztíthatóság különösen ideális lesz, ha szőnyegeinket hosszú időtartamra (>10év) tervezzük és/vagy ha lakásukban kisgyermekek, vagy háziállatok élnek, így szükségszerűen rendszeresen kerülhet szennyeződés és folt a szőnyegpadlóra. Mivel a folttaszítás a szál alapanyagának tulajdonsága és azt nem felületi réteggel biztosítják, így a szennytaszító hatás is állandó marad, az idő múlásával és az igénybevétellel nem csökken. Legyen szó kávéról, mustárról, vörösborról, vagy narancsléről, a foltok nedves vízzel és nem túl tömény tisztítószerrel könnyedén eltávolíthatók.
  • Fenntarthatóság - A DuPont gyár egyik Triexta alapanyagból készített szála, a Triexta Sorona szál 37%-ban kukoricát tartalmaz, melyet a Mohawk gyár Smartstrand márkanév alatt forgalmaz.


A Triexta kémiai elkészítése nagyon hasonlít a 4GT polimer-technológiához, mely a különösen ellenálló gépjármű-alkatrészek alapanyaga.  Sokak szerint a DuPont a Triexta / Smartstrand szálakkal egészen közel került az ideális szőnyeg-alapanyag megtalálásához.

Bővebb információ: Mantu Belső Trend

Faragó Juci lakberendező

+36/70-450-4800

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Belső enteriőr témában
A legmenőbb beltéri ajtó trend
2014-10-29

A legmenőbb beltéri ajtó trend

Nehéz pontosan lefordítani a német nevét (Feinschliff) ennek az ajtókollekciónak úgy, hogy az pontosan visszaadja annak hangulatát és értékeit. Ezért, aki tudni akarja, mit is jelent, annak tovább kell olvasnia.

Olvasson tovább
Markilux kültéri párnák
2015-08-28

Markilux kültéri párnák

A tetxtilárnyékoló rendszereiről ismert Markiluxról kevesen tudják, hogy kültéri párnákkal és textil bevonatú bútorokkal is foglalkozik. Dobja fel teraszát ezekkel az igazán színes, és strapabíró design párnákkal.

Olvasson tovább
Térdepelt már kukoricán?
2014-06-03

Térdepelt már kukoricán?

Gyerekkorunkban biztosan sokunknak mondták a szülei, hogyha rosszak leszünk kukoricára térdepeltetnek bennünket. Akinek kimaradt ez az élmény az életéből most bepótolhatja a Smart Strand kukorica padlószőnyegein.

Olvasson tovább