Kopogó és hangos laminált padlók helyett

2018-11-20

A laminált padlókról köztudott, hogy magas hangfekvésű kopogó, kongó hangot generál a használatuk, bármennyire is óvatosan lépünk rá. 

Ahelyett leginkább, hogy halknak kellene lennie, hanghatásában pedig egy tömör masszív parketta burkolata által keltett zajra kellene hasonlítania. De ez sajnos nem így van.

Szakmai lánykori nevén a lépészaj nem más, mint a járás okozta zaj, mely ugyanabban a helyiségben keletkezik, ahol éppen áthaladunk.

Nem összetévesztendő a léghanggal, mely olyan zajokat takar, amelyek a lefektetett padlóburkolat alatti födémben keletkeznek. Írásunkban az előbbi jelenségnek jártunk utána.

Mielőtt bosszankodva rongyszőnyegekkel borítaná a lakás minden négyzetméterét, álljon meg egy pillanatra. Higgye el, nem az Ön lábában van a hiba, a laminált padlók esetén a magas kopogó hangzás egy jól ismert termékhátrány.

Amit persze tovább lehet fokozni olcsósítással, azaz azokkal a laminált padlókkal, amiknél a minőség rovására mentek az árcsökkentő tényezőkkel. Illetve, az átgondolatlan kivitelezéssel.

 

Ezért kopog a laminált padló

A kellemetlen hangzás oka a laminált padló és az aljzat között kialakuló számos üreg, amik az úsztatott fektetési technológia, valamint az aljzat egyenetlenségei miatt alakulnak ki.

Mivel az utóbbit teljesen nem tudjuk kiküszöbölni, így két dologgal tudjuk csökkenteni a lépészajt: a laminált padló minőségével, és a helyszínnek megfelelő kivitelezéssel.

A laminált padló esetén az egyik visszahúzó erő lehet a hordozóréteg anyaga. Hátrányt jelent a kis tömörség, és a kis súly. Ugyanis, minél nagyobb sűrűségű a hordozóréteg, annál nehezebb, tehát annál stabilabban fekszik az aljzaton, így kevésbé tud rezegni.

Nem csoda, hogy a prémium kategóriájú laminált padlók hordozóanyaga nagy tömörségű HDF. Csak az összehasonlítás kedvéért, az olcsóbb padlóburkolatok hordozórétegének sűrűsége 750kg/m3 körül van, míg a jó minőségű laminált padlóknál ez az érték a 900 kg/m3 –t is eléri.

A másik felelős a nem megfelelő minőségű, vagy vastagságú alátét fólia, esetleg annak a teljes hiánya. Ugyanis az üregek számát és méretét a laminált padló alá fektetett rugalmas alátét fólia alkalmazásával tudjuk csökkenteni.

A legtöbb esetben csak egy lehelet vékony habfólia kerül a padló alá, de ez a megoldás nem rendelkezik sem páravédő, sem lépészaj csökkentő tulajdonságokkal.

 

Mi az alátét fólia szerepe a laminált padlóknál?

Az alátét fóliák szerepe az úsztatva fektetett laminált padlón keletkező, járás okozta zajok mélyebb tónusokba történő eltolása. Rossz hír, hogy mivel a gyártók mérési módszerei különbözőek, ezért sem a hangcsillapításra megadott értékek, sem pedig a különböző gyártmányok nem összehasonlíthatóak.

Azt összességében kijelenthetjük, hogy egy alátétnek a lehető legszorosabb kapcsolatban kell lennie az aljzattal, egyrészt így nem keletkeznek rezonáló „testként” szolgáló üregek, másrészt pedig a laminált padló rezgése is lehetetlenné válik.

Viszont a különböző alátétek bármiféle hangcsillapításra kizárólag a súlyuk és a sűrűségük révén képesek, tehát ha ezen adatokból indul ki, az segítség lehet a választásban is.  

A lépészaj szempontjából a második fontos kritérium az alátét rugalmassága. Ha a merev padlólap egy rugalmas alátéten fekszik, akkor az hozzájárul a padlólap rezgéseinek csökkentéséhez.

Zárójelben érdemes tudni, hogy a léghang okozta zajok esetében mivel elsősorban a födém rétegrendje felelős a hangcsillapításért, így a laminált padló alá kerülő fóliák szerepe elhanyagolható.

Haladóbb szemléletű megoldás, amikor az alátét fóliát gyárilag rákasírozzák (kvázi rárögzítik) a panelek aljára, így nem kell külön letenni a padló alá. A kasírozásnak köszönhetően az alátét és a panel együtt léteznek jóban-rosszban, és a lerakás is egyszerűbb.

 

 

 

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padló és falburkolat témában
Elegáns lépcső profilok Lindura és Nadura padlókhoz
2017-07-06

Elegáns lépcső profilok Lindura és Nadura padlókhoz

Divatos, és látványos megoldás a beltéri lépcsőket azonos padlóburkolattal fedni, mint a környező helyiségeket. Megmutatjuk, hogyan lehet még esztétikusabb a végeredmény.

Olvasson tovább
Padlófűtéshez kő vagy fa burkolatot válasszunk?
2014-04-02

Padlófűtéshez kő vagy fa burkolatot válasszunk?

Ki ne szeretne otthonában a jó meleg padlón mezítláb járkálni és élvezni a padlófűtés előnyeit? Azonban adódik a kérdés, hogy milyen burkolatot válasszunk a padlófűtés fölé. Követ vagy fát?

Olvasson tovább
Vinyl padló - vinyl nélkül
2018-07-17

Vinyl padló - vinyl nélkül

A talán elsőre meglepőnek cím mögött egy fantasztikus új termék rejtőzik, amit a német prémium padlómárka, a Meister Boden dobott piacra.

Olvasson tovább