Kopogó és hangos laminált padlók helyett

2018-11-20

A laminált padlókról köztudott, hogy magas hangfekvésű kopogó, kongó hangot generál a használatuk, bármennyire is óvatosan lépünk rá. 

Ahelyett leginkább, hogy halknak kellene lennie, hanghatásában pedig egy tömör masszív parketta burkolata által keltett zajra kellene hasonlítania. De ez sajnos nem így van.

Lépés zaj, vagy léghang?

Szakmai lánykori nevén a lépés zaj nem más, mint a járás okozta zaj, mely ugyanabban a helyiségben keletkezik, ahol éppen áthaladunk.

Nem összetévesztendő a léghanggal, mely olyan zajokat takar, amelyek a lefektetett padlóburkolat alatti födémben keletkeznek. Írásunkban az előbbi jelenségnek jártunk utána.

Mielőtt bosszankodva rongyszőnyegekkel borítaná a lakás minden négyzetméterét, álljon meg egy pillanatra. Higgye el, nem az Ön lábában van a hiba, a laminált padlók esetén a magas kopogó hangzás egy jól ismert termékhátrány.

Amit persze tovább lehet fokozni olcsósítással, azaz azokkal a laminált padlókkal, amiknél a minőség rovására mentek az árcsökkentő tényezőkkel. Illetve, az átgondolatlan kivitelezéssel.

 

Ezért kopog a laminált padló

A kellemetlen hangzás oka a laminált padló és az aljzat között kialakuló számos üreg, amik az úsztatott fektetési technológia, valamint az aljzat egyenetlenségei miatt alakulnak ki.

Mivel az utóbbit teljesen nem tudjuk kiküszöbölni, így két dologgal tudjuk csökkenteni a lépészajt: a laminált padló minőségével, és a helyszínnek megfelelő kivitelezéssel.

A laminált padló esetén az egyik visszahúzó erő lehet a hordozóréteg anyaga. Hátrányt jelent a kis tömörség, és a kis súly. Ugyanis, minél nagyobb sűrűségű a hordozóréteg, annál nehezebb, tehát annál stabilabban fekszik az aljzaton, így kevésbé tud rezegni.

Nem csoda, hogy a prémium kategóriájú laminált padlók hordozóanyaga nagy tömörségű HDF. Csak az összehasonlítás kedvéért, az olcsóbb padlóburkolatok hordozórétegének sűrűsége 750kg/m3 körül van, míg a jó minőségű laminált padlóknál ez az érték a 900 kg/m3 –t is eléri.

A másik felelős a nem megfelelő minőségű, vagy vastagságú alátét fólia, esetleg annak a teljes hiánya. Ugyanis az üregek számát és méretét a laminált padló alá fektetett rugalmas alátét fólia alkalmazásával tudjuk csökkenteni.

A legtöbb esetben csak egy lehelet vékony habfólia kerül a padló alá, de ez a megoldás nem rendelkezik sem páravédő, sem lépészaj csökkentő tulajdonságokkal.

 

Mi az alátét fólia szerepe a laminált padlóknál?

Az alátét fóliák szerepe az úsztatva fektetett laminált padlón keletkező, járás okozta zajok mélyebb tónusokba történő eltolása. Rossz hír, hogy mivel a gyártók mérési módszerei különbözőek, ezért sem a hangcsillapításra megadott értékek, sem pedig a különböző gyártmányok nem összehasonlíthatóak.

Azt összességében kijelenthetjük, hogy egy alátétnek a lehető legszorosabb kapcsolatban kell lennie az aljzattal, egyrészt így nem keletkeznek rezonáló „testként” szolgáló üregek, másrészt pedig a laminált padló rezgése is lehetetlenné válik.

Viszont a különböző alátétek bármiféle hangcsillapításra kizárólag a súlyuk és a sűrűségük révén képesek, tehát ha ezen adatokból indul ki, az segítség lehet a választásban is.  

A lépészaj szempontjából a második fontos kritérium az alátét rugalmassága. Ha a merev padlólap egy rugalmas alátéten fekszik, akkor az hozzájárul a padlólap rezgéseinek csökkentéséhez.

Zárójelben érdemes tudni, hogy a léghang okozta zajok esetében mivel elsősorban a födém rétegrendje felelős a hangcsillapításért, így a laminált padló alá kerülő fóliák szerepe elhanyagolható.

Haladóbb szemléletű megoldás, amikor az alátét fóliát gyárilag rákasírozzák (kvázi rárögzítik) a panelek aljára, így nem kell külön letenni a padló alá. A kasírozásnak köszönhetően az alátét és a panel együtt léteznek jóban-rosszban, és a lerakás is egyszerűbb.

 

 

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
Minden, amit a laminált padlók kopásállóságáról tudni kell
2018-11-22

Minden, amit a laminált padlók kopásállóságáról tudni kell

A laminált padlók egyik legtöbbet emlegetett tulajdonsága a kopásállóság. Megvizsgáltuk mennyire fontos valójában, és mit kell tudnia róla.

Olvasson tovább
Melegburkolatot a konyhába?
2020-11-03

Melegburkolatot a konyhába?

Függetlenül attól, hogy új épületről, vagy felújításról van szó: gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen padlóburkolatot válasszunk a konyhába. Nézzük, mik a lehetőségek.

Olvasson tovább
Laminált padlót, vagy vinyl padlót válasszak?
2020-07-14

Laminált padlót, vagy vinyl padlót válasszak?

Most, hogy egyre több az átfedés a két padló típus között (és itt nem az alsó árkategóriára gondolunk), többekben felvetődhet a kérdés, hogy melyik padlótípust érdemes választania az otthonába.

Olvasson tovább