Lépcső burkolása laminált padlóval

2019-02-27

Meister fém lépcső profil laminált padlóhoz

A beltéri lépcsők padlóburkolattal való burkolása mostanában egyszerű és divatos megoldásnak számít. Azonban aki kevéssé ügyeskezű mesterember, annak problémát okozhat a lerakásban a lépcsőfokok szélén az illesztés.

Ezért érdemes laminált padlóval burkolni a lépcsőt

Akinek nem fontos, hogy a lépcső egyedi gyártású design elem legyen, az nyugodtan elgondolkozhat azon hogy laminált padlót használ a burkoláshoz. Továbbmegyünk, akinek kimondottan az az igénye, hogy a padlóburkolat egységes megjelenésű legyen, az nem is tehet másként. 

A strapabíróság miatt nem érdemes aggódni, hiszen, ha egy laminált padló kibírja az előszobai viszontagságokat, a lépcsőhasználat sem fog majd ki rajta. Egy egyedi gyártású lépcsőhöz képest olcsóbb megoldást jelent, és adott esetben gyorsabb kivitelezést is.

No de mi a helyzet a hátrányokkal?

Aki ragaszkodik az egyedi, design elemként funkcionáló lépcsőhöz, annak ez nyilvánvalóan nem megfelelő megoldás. Nem tudunk belőle hajlított íveket, vagy speciális éleket kialakítani.

Az olcsóbb árkategóriájú laminált padlók esetében megoldást kell találnunk az élvédelemre, mert nem kapható külön lépcső profil a padlóhoz. 

Érdemes tudni, hogy az élvédő (pipalécnek is hívják) kiemelkedik a padlólap síkjából, akit ez zavar, semmiképp ne válassza ezt a megoldást. Ha fémből készült élvédő esetén kisebb lesz a szintkülönbség, de nagyobb a színárnyalatbeli eltérés, illetve maga a színválaszték is korlátozott. 

Lépcső burkolása fa padlóval

Laminált, de akár fa padló vásárlása esetén érdemes megkérdezni, hogy készít-e a gyártó lépcső profilt (pipalécet) a termékeihez. A nagy márkák általában rendelkeznek ilyennel, de az olcsó árkategóriában ne számítsunk rá. 

 

Meister színazonos lépcső profil fa parkettákhoz L és U alakú kivitelben

 

Milyen mennyiséggel kalkuláljunk?

Természetesen ez függ a lépcső és a padló panel méreteitől, de mivel a vágás során sok hulladék keletkezik, amiket utána nem tudunk felhasználni, így nem elég csak a lépcső felületeket összeadni. Érdemes akár több csomaggal is ráhagyni (az összmennyiséget figyelembe véve), hogy biztosan ne fogyjon el.

 

 
 
 
Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
A fa parketták új generációja
2014-04-30

A fa parketták új generációja

Hogyan lehet az erdők fáinak szépségét bevinni a lakásunkba anélkül, hogy károsítanánk a természetet? E törekvés jegyében születtek 15-20 éve napjaink kedvelt szalagparkettái, svédpadlói. De ma már egy forradalmian új technológia követel helyet magának.

Olvasson tovább
Mi is az a design padló?
2023-02-14

Mi is az a design padló?

A design padló megnevezés egy gyűjtőfogalom azokra a nem hagyományos padlóburkolatokra, amelyek nem sorolhatóak be sem a laminált padlók, sem pedig a vinyl padlók kategóriájába. De akkor hova tegyük őket?

Olvasson tovább
Minden, amit a laminált padlók kopásállóságáról tudni kell
2018-11-22

Minden, amit a laminált padlók kopásállóságáról tudni kell

A laminált padlók egyik legtöbbet emlegetett tulajdonsága a kopásállóság. Megvizsgáltuk mennyire fontos valójában, és mit kell tudnia róla.

Olvasson tovább