Mi is az a design padló?

2023-02-14

Design padló - Avatara a ter Hürnétől

Avatara fa hatású, vízálló design padló

A design padló megnevezés egy gyűjtőfogalom azokra a nem hagyományos padlóburkolatokra, amelyek nem sorolhatóak be sem a laminált padlók, sem pedig a vinyl padlók kategóriájába.

A design padló megnevezés kezdetben többnyire csak arra vonatkozott, hogy a hagyományos laminált padlók felépítésétől eltérően, vagy a hordózó réteg, vagy pedig a felületképzés különbözött. 

A laminált padlóknál a hordozó réteg hagyományosan HDF lemez (nagy sűrűségű farostlemez), melynek legnagyobb hátránya a vízérzékenység. A hordozó réteg anyagának megváltoztatásával a gyártók azt a célt akarták elérni, hogy a padlóburkolat minél kevésbé legyen érzékeny a vízre.

Út a vízálló padlóburkolatokhoz

Így jöttek létre olyan új hordozó rétegek, mint az adalékanyagokkal átitatott HDF vagy a még korszerűbb un. rigid anyagok. Ezek már rendelkeznek bizonyos mértékű ellenállással a vízzel szemben, de 100%-os eredményről még nem beszélhetünk.  Ha bővebben is érdekli a téma,  ebben a cikkben olvashat részletesen a fapadlók vízállóságáról.

Soya vinyl padló- ter Hürne

Soya fa hatású vinyl padló a ter Hürnétől

A vinyl padló is design padló

A design padlók másik kategóriáját a vinyl padlók jelentik, ahol az évtizedek óta ismert, de művi hatású vízálló vinylburkolat helyettesíti a laminált padlók dekor rétegét. Ahhoz, hogy a kiváló felületi tulajdonságokkal rendelkező vinyl anyag átvehesse a dekor anyagok szerepét, a nyomdai technológiának kellett óriásit fejlődnie, hiszen enélkül rendkívül művi hatású burkolatokat kapunk.

Persze a marketing szempontból gond volt magával a vinyl anyaggal is, különösen akkor, ha azt a köznapi nevével, a PVC-vel helyettesítettük. Ma már a gyártók többsége PVC mentes vinyl felületeket kínál (pl. Soya vinyl) és a nyomdatechnika fejlődésének hála, a felületek is egyre élethűbbek, legyen szó akár különleges méretekkel rendelkező, akár fa vagy kőutánzatokról.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
Milyen szegélylécet válasszunk laminált padlóhoz?
2019-05-07

Milyen szegélylécet válasszunk laminált padlóhoz?

A szegélyléc ma már nem csak a dilatációs hézagot eltakaró építőanyag, hanem design elem is. Összegyűjtöttük milyen lehetőségei vannak, ha laminált padlóhoz szeretne szegélylécet választani.

Olvasson tovább
Ennyit bír a Lindura fa padló! [VIDEÓ]
2014-11-17

Ennyit bír a Lindura fa padló! [VIDEÓ]

A normál fapadló továbbgondolásaként született meg ez az egyedülálló Lindura fapadló. A csúcstechnológiás fejlesztés alapja a Nadura padlóknál már megismert extrém keménységű 100 % természetes fa púder technológia. Nézzük, mit is bír!

Olvasson tovább
Az újjászületett halszálkaminta - Meister PS 500 és PS 400 fa parketták
2018-02-27

Az újjászületett halszálkaminta - Meister PS 500 és PS 400 fa parketták

Mindig is imádta a klasszikus halszálkamintás parkettát, de elavultnak tartja a kivitelezést? Akkor ez a modern fa padló Önnek készült!

Olvasson tovább