Milyen zajcsökkentő alátétet válasszunk a laminált padlóhoz?

2019-05-09

Mielőtt belevágnánk abba, hogy milyen típusú alátétet válasszunk, előbb érdemes tisztáznunk, hogy minek miért kell a rétegrendben szerepelnie.

Kevés helyen hansúlyozzák, de mindenek előtt sík aljzatra van szükség ahhoz, hogy a padlóburkolatunkban hosszú ideig örömünket leljük. Egy méteren belül 2-3 mm szintkülönbség a megengedhető, ha ez ettől több, akkor mindenképpen javasolt az aljzatkiegyenlítés.

A sík és stabil aljzatra kerül a párazáró fólia, melynek megléte nem csak új építésű otthonokban indokolt. Mivel a legtöbb esetben a garancia alapját is képezi, ezért minden laminált padló alá érdemes tenni. 

A párazáró fóliára kerül a lépészajcsökkentő réteg, ami több okból is szükséges. Egyrészt tompítja a lehallatszódást, ami egy társasházban üdvözítő dolog, másrészt az adott helyiségben is csökkenti a lépészajt.

Utóbbira azért van szükség, mert a laminált padlókon való járás során, magas, kopogó hang keletkezik, főként az aljzat egyenetlenségei miatt.  (Bővebben a témáról ebben a cikkünkben olvashat.) 

Tehát, egy jó lépészajcsökkentő réteg kompenzálja az aljzat egyenetlenségeit, de hőszigetelő szerepe is van. Aki például padlófűtést szeretne az otthonában kialakítani, figyeljen arra, hogy olyan lépészajcsökkentő réteget tegyen a padló alá, ami padlófűtéssel is kompatibilis.

 

Néhány lépészajcsökkentő réteg a sok közül

A legkedvezőbb árú, és talán a legismertebb is a habfólia. Hátrányai között kell említenünk, hogy nem környezetbarát, alacsony a teherbírása, és hőszigetelési szempontból is elhanyagolható.

 

Az XPS alátét jó hőszigetelési értékkel bír, ezért ha padlófűtés alá tervezzük, figyeljünk arra, hogy olyan kivitelt válasszunk, ami megfelelő hozzá. Párazárásra nem alkalmas, és nem környezetbarát kivitel.

 

Az ásványi anyag alapú lépészajcsökkentő rétegek már környezetbarátabb megoldást jelentenek, többféle hangszigetelési értékkel is kaphatóak, valamint van padlófűtéshez alkalmas kivitel is belőlük.

 

A legújabb típusú lépészajcsökkentő alátétek integrált párazáró réteggel rendelkeznek, így nem kell két külön fóliát vásárolnunk.

 

A felsoroltakon kívül is van még számos lehetőség, itt csak a leggyakrabban használt alátéteteket gyűjtöttük össze.

 

Mielőtt választ, ezeket gondolja végig

  • mennyire fontos az alulról való hőszigetelés
  • tervez-e padlófűtést
  • mennyire fontos a lefele irányuló hangok tompítása (van-e alsó szomszéd)
  • mennyire zavarja Önt a laminált padló hangzás
  • mennyire fontos a környezetvédelem
  • mekkora költségvetéssel rendelkezik a teljes padlóburkoláshoz

Az alátétek árai a néhány száz forinttól a több ezres kategóriáig terjednek, ezért érdemes átgondolni, hogy hosszútávon mire van szükségünk. 

 

 
 
Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
Hol vásároljak laminált padlót?
2018-11-29

Hol vásároljak laminált padlót?

Eljött a felújítás kitűzött pillanata, de előtte még meg kell vásárolni a laminált padlót. Nézzük, hol érdemes!

Olvasson tovább
Lépcső burkolása laminált padlóval
2019-02-27

Lépcső burkolása laminált padlóval

A beltéri lépcsők padlóburkolattal való burkolása mostanában egyszerű és divatos megoldásnak számít. Azonban aki kevéssé ügyeskezű mesterember, annak problémát okozhat a lerakásban a lépcsőfokok szélén az illesztés. Szerencsére a komoly padló gyártók erre

Olvasson tovább
A fa parketták új generációja
2014-04-30

A fa parketták új generációja

Hogyan lehet az erdők fáinak szépségét bevinni a lakásunkba anélkül, hogy károsítanánk a természetet? E törekvés jegyében születtek 15-20 éve napjaink kedvelt szalagparkettái, svédpadlói. De ma már egy forradalmian új technológia követel helyet magának.

Olvasson tovább