Minden, amit a laminált padlók kopásállóságáról tudni kell

2018-11-22

A laminált padlók egyik legtöbbet emlegetett tulajdonsága a kopásállóság. Azonban sokszor találkozunk azzal, hogy valaki a kopásállósági értéket venné figyelembe kizárólag, amikor minőségi padlót keres.

Félreértés ne essék, a jó kopásállóság valóban fontos, de csak erre az értékre támaszkodva nem biztos, hogy az ideális laminált padlót fogja megvásárolni.

 

Mit jelent a jó kopásállóság?

Persze azon kívül, hogy mindenkinek mást, mégis mindenkinek ugyanazt: hogy a padló megfelel azoknak az igényeknek,  és igénybevételnek, aminek nap, mint nap ki lesz téve a nappaliban, a hálóban, az előszobában, a konyhában, vagy az irodájában.

A kopásállóságért egy speciális fedőréteg felel, aminek a strapálhatóságát az AC érték írja le. A laminált padlókat úgy tesztelik, hogy egy dörzspapírral borított golyót forgatnak a felületen. Értelemszerűen minél több fordulat kell ahhoz, hogy a padló felülete először megkopjon, annál jobb a padló kopásállósága.

Az AC1 érték azt jelenti, hogy kevesebb, mint 900 fordulat kellett az első kopáshoz. Az AC2 1800 fordulatot takar, az AC3 pedig több, mint 2500-at. A skála utolsó értéke az AC4 pedig 4000 feletti fordulatot jelent. Lefordítva a hétköznapokra, egy átlagos otthonban az AC3-as kopásállóságú laminált padló teljesen megfelelő.

A legmodernebb laminált padlók felülete már nem csak, hogy extrém módon kopásálló, de a hétköznapi használatban kialakuló felületi mikrokarcok ellen is védett. 

 

Ezekre a laminált padló tulajdonságokra is érdemes figyelnie

A kopásállósággal sokszor összekeverik az alkalmazhatósági osztályt, ami nem ugyanaz, bár kapcsolódik hozzá. Ez az érték azt jelöli, hogy mekkora forgalmú helyiségekbe ajánlott lerakni a padlót.

A 31-est alacsony forgalmú helyiségekbe javasoljuk, ilyen például a hálószoba, vagy a vendégszoba. A 32-est használjuk leginkább, ez közepes forgalmú helyiségekbe ajánlott, mint például a nappali, vagy akár az előszoba. A 33-as pedig a nagy forgalmú helyiségekbe, jellemzően irodákba, üzletekbe ajánlott.

Sokan azért érdeklődnek a magas kopásállóságú laminált padlók iránt, mert azt gondolják, hogy ez az érték egyben azt is mutatja, hogy a padló a prémium kategóriába tartozik. Viszont, ha már a strapabíróság a cél, akkor érdemes még két műszaki tulajdonságot is górcső alá vennie, mielőtt vásárolna.

Mindenképpen nézze meg a hordozóréteg sűrűségét, hiszen ez felel a padlólapok stabilitásáért. A min. 900 kg/m3 sűrűségű hordozóréteggel rendelkező laminált padlókat már nyugodtan strapálhatja az előszobában is. 

Végül az ütésállósági értéket se hagyja ki, amikor végigböngészi a műszaki tartalmat, hiszen ez mutatja, hogy a laminált padló mennyire áll ellen a leeső tárgyaknak. IC1-IC3-ig terjed a skála, ahol az 1 a leggyengébb, és a 3 a legerősebb. Az IC2-est bátran ajánljuk átlagos, az IC3-ast pedig kalandosabb háztartásokhoz. 

Egy strapabíró laminált padló minimum követelményei

Összegezve, akármelyik helyiségbe is szeretne laminált padlót tenni, ha fontos, hogy tartósan strapálható legyen, az alábbi összképet érdemes szem előtt tartania.

  • HDF hordozóréteg minimum 900 kg/m3 sűrűséggel
  • 32-es alkalmazhatósági osztály
  • minimum IC2-es ütésállósági osztály
  • minimum AC3-as kopásállósági osztály

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
A fa parketták új generációja
2014-04-30

A fa parketták új generációja

Hogyan lehet az erdők fáinak szépségét bevinni a lakásunkba anélkül, hogy károsítanánk a természetet? E törekvés jegyében születtek 15-20 éve napjaink kedvelt szalagparkettái, svédpadlói. De ma már egy forradalmian új technológia követel helyet magának.

Olvasson tovább
Ennyit bír a Lindura fa padló! [VIDEÓ]
2014-11-17

Ennyit bír a Lindura fa padló! [VIDEÓ]

A normál fapadló továbbgondolásaként született meg ez az egyedülálló Lindura fapadló. A csúcstechnológiás fejlesztés alapja a Nadura padlóknál már megismert extrém keménységű 100 % természetes fa púder technológia. Nézzük, mit is bír!

Olvasson tovább
Milyen szegélylécet válasszunk laminált padlóhoz?
2019-05-07

Milyen szegélylécet válasszunk laminált padlóhoz?

A szegélyléc ma már nem csak a dilatációs hézagot eltakaró építőanyag, hanem design elem is. Összegyűjtöttük milyen lehetőségei vannak, ha laminált padlóhoz szeretne szegélylécet választani.

Olvasson tovább