Valóban létezik-e vízálló laminált padló? - I. rész

2023-02-10

Egyre több építkező keres vízálló, fa hatású padlóburkolatot a konyhába, a fürdőszobába vagy éppen a háztartási helyiségbe. Így aztán gombamódra szaporodik a vízálló padlóburkolatok kínálata. De valóban vízálló az, amit annak mondanak?

Először is tegyünk tisztába néhány fogalmat. A padlóburkolatokat alapvetően két nagy csoportba oszthatjuk: meleg és hideg padlóburkolatok.

Design padló - Avatara

A burkolat típusokról röviden

A hideg padlóburkolatok közé tartoznak a kerámia burkolatok, a természetes és a mű kövek.

A meleg padlóburkolatok csoportja sokkal tágasabb, mert ide sorolhatók a:

  • parketták (tömör, HDF, vagy fenyő maggal)
  • fapadlók (HDF, vagy fenyő maggal)
  • laminált padlók (HDF maggal)
  • rigid padlók (speciális hordozórétegű laminált padló)
  • LVT (vinyl) padlók (HDF vagy rigid maggal)
  • egyéb, az előző csoportokba nem sorolható speciális kivitelek

Mit értünk a padlóburkolatok vízállósága alatt?

A hideg burkolatok esetén könnyű szívvel kijelenthetjük, hogy vízállóak. Ezen a ponton fogalmazzuk is meg, hogy mit értünk vízállóság alatt.

A hidegburkolatok esetén a vízállóság azt jelenti, hogy a víz korlátlan ideig kölcsönhatásban állhat az anyaggal, az semmilyen károsodást nem szenved. Magyarul, ha elönti a víz a fürdőszobát, miközben nyaralunk, akkor a burkolat maga nem fog károsodni.

Amikor melegburkolatok vízállóságáról beszélünk, akkor is ugyanezt értjük alatta? Nos, ha igen, akkor kijelenthetjük, hogy a fent felsoroltak közül a speciális kivitelek kivételével egyik sem vízálló. De ez ugye nem meglepő? Ha valaki megnézi ezen termékek felépítését, akkor láthatja, hogy kivétel nélkül mindegyik tartalmaz fa alapanyagot. A világ pedig nem látott még vízálló fát.

Hogy néz ez ki a melegburkolatok esetén?

A parketták és fa padlók esetén  nincs is mit magyarázni, ezek fát tartalmaznak. Mivel a laminált padlók dekor rétege (nyomdai úton előállított dekorpapír) és a hordózórétege is fa alapanyagú  (HDF), ezért ennek a vízérzékenysége sem igényel sok magyarázatot. Érdekesebb a helyzet a rigid hordozórétegű (magú) laminált padlóknál, vagy a vinyl padlóknál.

Mi az a rigid mag? A bonyolult magyarázatot kerülve, elégedjünk meg annyival, hogy ez egy farostokból álló, műgyantával összepréselt nagysűrűségű lemez, mely a fatartalomtól és a sűrűségtől függően vízre kevésbé érzékeny. De mivel ez is tartalmaz fát, ezért korlátlan ideig ez sem állhat vízben.

A vízállóság szempontjából az ilyen hordozórétegű laminált és viniyl padlók közül az utóbbi a jobb, hiszen a felületén dekorpapír helyett vízálló vinyl található.

Akkor mégis miért hirdetnek sokan vízálló laminált padlót, vagy vinyl padlót?

Főként, hogy ezek vízállósága nem mérhető a hidegburkolatokéhoz! Nos, azért mert a kisbetűs részben mindig ott van, hogy a vízállóság milyen körülményekre vonatkozik. Itt pedig olyanokat olvashatunk, hogy 8 órás, 12 órás, 24 órás vízállóság, vagy, hogy pl. a kiömlött vízet azonnal le kell törölni a felületről.

De ezen nincs is mit csodálkozni. Hiszen a fa tartalmú padlóknál (még azoknál is amelyeknél a nedvszívó képesség korlátozott, mint  pl. rigid) csak az a kérdés , hogy a víz mennyi idő alatt jut el a fához és mennyi ideig lesz kapcsolatban vele.

Ezeknek a padlóburkolatoknak a "vízállósága" többnyire attól függ, hogy mennyi ideig képesek megakadályozni, hogy a víz eljusson a fa tartalmú alkotórészekhez (mag, dekorpapír) ill. hogy ezek mennyire ellenállóak a víznek. Hogy melyek azok a tulajdonságok, amik ezt biztosítják, arról itt olvashatnak bővebben.

Összefoglalva a fentieket: teljes vízállóságról kizárólag azoknál a padlóburkolatoknál beszélhetünk, amelyek nem tartalmaznak egyáltalán fát. Szerencsére már ilyen is létezik, mégha nem is minden kereskedésben. 

Az AVATARA kollekció akár élethű faraprodukciókkal, akár élethű kőutánzatokkal minden tekintetben megfelel a vízállóság követelményének. Bővebb információért látogasson el a weboldalunkra.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
Minden, amit a laminált padlók kopásállóságáról tudni kell
2018-11-22

Minden, amit a laminált padlók kopásállóságáról tudni kell

A laminált padlók egyik legtöbbet emlegetett tulajdonsága a kopásállóság. Megvizsgáltuk mennyire fontos valójában, és mit kell tudnia róla.

Olvasson tovább
Laminált padló lerakása egyszerűen
2019-05-07

Laminált padló lerakása egyszerűen

A klikkrendszerű padlóburkolatok legjelentősebb tulajdonsága, hogy kis kézügyességgel mi magunk is könnyen leburkolhatjuk otthonunk bármelyik helyiségét. De hogyan is? Videó kezdőknek!

Olvasson tovább
A fa parketták új generációja
2014-04-30

A fa parketták új generációja

Hogyan lehet az erdők fáinak szépségét bevinni a lakásunkba anélkül, hogy károsítanánk a természetet? E törekvés jegyében születtek 15-20 éve napjaink kedvelt szalagparkettái, svédpadlói. De ma már egy forradalmian új technológia követel helyet magának.

Olvasson tovább