1139 Budapest Röppentyű utca 73

Nyílászáró főoldal / Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

1. Mikor kell megrendelnem a beltéri ajtókat?

A korszerű, utólagos elhelyezésű ajtók beépítése az építkezés legutolsó fázisában esedékes. Azt szokták tréfásan mondani, hogy az ajtók a lakás első bútorai, így elméletileg a költözés előtt egy nappal is elhelyezhetőek Szélsőséges esetben tehát azt mondhatjuk, hogy a költözés mínusz a gyártási idő az a pillanat, amikor a végső döntést meg kell hozni és le kell adni a megrendelést. Ez a Mantu Ajtó-Ablak Stúdiónál 2-8 hét szállítási határidőt jelent.


2. Az építkezés mely fázisában kell kiválasztani a beltéri ajtókat?

A beltéri ajtókat a vásárlók többsége a design alapján választja ki. Az ajtó azonban a stílus és térformáló szerepén túl egyben fontos épületszerkezet is, melynek beépítési csomópontjai révén illeszkednie kell az épület válaszfalaiba. Sokan azt az utat választják, hogy megépítik a falakat (sikerül, ahogy sikerül alapon), majd a kialakult nyílásba „méretre gyártatnak” ajtók. Ez sokszor kész helyzetet teremt, és előfordulhat, hogy egy szimpatikus gyártó tetszetős modelljéről le kell mondani a vevőnek (vagy jelentős felárat kell fizetni érte), mert az adott gyártó (általában a nagyobb, komolyabb gyárak esetén) csak szabvány szerinti ajtókat kínál. Ezért célszerűbb, ha a válaszfalak megépítése előtt tájékozódunk és kiválasztjuk a nekünk tetsző ajtó modelleket, és a gyártó által adott beépítési méretekhez alakítatjuk a válaszfalakban a nyílásokat. Így biztosan szabványos méretű nyílásunk lesz, és ha az építkezés alatt változna is az elképzelésünk, akkor is kötöttség nélkül (akár más nagy gyártótól) tudunk módosítani elképzelésünkön. És ha úgy döntünk, még mindig gyártathatunk „méretre” ajtót a kisiparral.


3. Milyen stílusú, színű ajtót válasszak lakásom berendezésekor?

A modern építészetben az ajtók fontos szerepet töltenek be a lakás hangulatának, belső színvilágának, stílusának kialakításában. Ami első pillanatra eldönthető az az, hogy egy ajtó modern vagy klasszikus vonalvezetésű e és ezt kell illesztenünk az elképzelt lakásbelsőnkhöz. Természetesen vannak olyan ajtómodellek, amelyek a felületüktől függően egyik vagy másik stílusba is beleillenek. Második lépcsőben válasszuk ki az ajtó felületét. A kérdés az, mihez kell színben illeni az ajtó felületének? Nos, elsősorban a bútorokhoz és a padlóburkolathoz, másodsorban a falszínekhez. Sokan szempontnak nevezik meg a külső nyílászárókat és a konyhabútort is. Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a belső ajtókat színben illeszteni a külső ablakok színéhez értelmetlen, hiszen azok nem egymás mellett jelennek meg, ezen kívül az ablakok előtt általában függöny lóg, ami amúgy is eltakarja az ablakot. A konyhabútor természetesen nem teljesen elhanyagolható, azonban ez csak egyetlen helységünkben játszik szerepet, ezért szerintünk nem érdemes az egész ház nyílászáróit egyetlen helység igényéhez alakítani. Természetesen a felületek és színek egymáshoz való illesztése nem azt jelenti, hogy mindennek ugyanolyan színűnek kell lenni. A kontraszt (világos-sötét) lehet ugyanolyan jó, mintha ugyanaz a szín lenne mindkét felületen. Sőt!


4. Kell-e félni attól, hogy egy tele üvegajtó sérülést okozhat, ha eltörik?

Természetesen nem kell ettől tartani. Az üvegajtók edzett üvegből készülnek, amelyek hasonlóan a gépkocsi szélvédőkhöz nem szilánkosan törnek. Érdekes módon, nem is attól kell tartanunk, hogy egy üvegajtó nagy erőhatás következtében eltörik, ez ugyanis a legritkább esetben fordul elő. Nagy erővel nekifuthatunk, ráüthetünk, becsaphatjuk, a gyerek akár biciklivel is nekiütközhet, nem fog történni semmi. Ha azonban egy hegyes, éles tárggyal az élére ütünk, akkor felrobbanhat. Tehát, aki kapával és kaszával rohangál a lakásban, annak nem ajánljuk.


5. Tetszenek az üvegajtók, de félek a tisztítástól, mert minden nyomot hagy rajtuk. Van-e megoldás?

Az ujjlenyomatok és kéznyomok különösen az üvegek mintáiról tisztíthatók nehezen. Ennek az az oka, hogy a minták többségét homokfúvással hozzák létre, ami érdessé teszi a felületet, így kis gödröket hoz rajta létre, amibe a piszok és szennyeződés beleül. Az edzett üvegek elterjedésével a mintát már az edzés előtt vitték az üvegre, ezáltal az edzés ezeket a kis gödröket jelentős mértékben tompította. Ez nagymértékben javította a tisztíthatóságot. A Lenteam üvegajtói is ezzel a technológiával készülnek, azzal a kiegészítéssel, hogy egy lakkréteget is felvisznek az üvegre, ami még jobban kitölti ezeket a mélyedéseket. A tökéletes megoldást a Lenteam prémium kategóriájú VSG üvegei jelentik, ahol a két üveglapot összeragasztva a minta az üvegek közé kerül. Így az üveglap mindkét oldala tökéletesen sima, a minta az üvegek között található.


6. Tapasztalatom szerint nagyon sok beltéri ajtó görbe, vetemedett. Mi ennek az oka?

Sajnos a vásárlók többsége nagyon kevés figyelmet fordít az ajtók műszaki paramétereire, pedig ezek közül az egyik legfontosabb az ajtók stabilitása. Sokszor a kedvezőbb ár csábít el bennünket vevőket, és nem veszünk tudomást arról a bölcsességről, „hogy olcsó húsnak híg a leve”. Az ajtók a mechanikai hatásokon túl ugyanis ki vannak téve a környezet klimatikus hatásainak is. Az ajtók vetemedését minden esetben a nedvesség okozza. Ez a nedvesség a falakból vagy a levegőből jut az ajtószerkezetbe, általában az ajtó egyik oldaláról. Ez az oldal ennek következtében megdagad, és hasas lesz az ajtó. Vannak, olyan helységek ahol az ajtók fokozottan ki vannak téve a klimatikus igénybevételnek. Ilyenek a kis légterű WC-k vagy fürdőszobák, a fűtetlen pincelejáró, padlástérbe vezető ajtó stb. Ezekre a helyekre nem elegendőek a normál kivitelű beltéri ajtók, ide megerősített szerkezetek kellenek.


7. Szükséges-e szakembert hívnia beszereléshez, vagy meg tudom-e magam is csinálni?

Természetesen nem szükséges, de tanácsos. Az ajtók beépítése nem ördöngösség, bárki meg tudja tanulni, akinek van műszaki érzéke. Az egy másik dolog, hogy a szerelési utasításon túlmenően itt is megvannak azok a mesterfogások, amikre oda kell figyelni azért, hogy az eredmény esztétikailag tökéletes legyen és az ajtó hosszú időn át hibamentesen működjön. Sokszor látni, még kereskedők mintatermeiben kiállított ajtóknál is, hogy az ajtó „lelóg” a falról, a tokillesztések között milliméternyi rések vannak, vagy éppen szégyellősen kulcsra vannak zárva, mert nem működnek. Könnyű tehát hibázni, és igen bosszantó lehet, ha a nagy értékű beruházásunkat hazavágjuk egy rossz szereléssel. A hibás szerelés általában a garancia elvesztését is jelenti, ezért aki nyugodtan akar aludni, annak mindenképpen érdemes a szerelést jól kiválasztott szakemberre bízni. (Tipp: Ott ne vásároljon, ahol a mintateremben csúnyán vannak szerelve az ajtók, mert feltehetőleg Önnél is ugyanaz szerel majd, aki azt szerelte!)


8. Műanyag vagy faablakot válasszak-e?

Ezt a kérdést majd minden vásárló felteszi és erre kétféle választ szoktak az eladótól kapni. A műanyag ablakgyártól azt, hogy műanyagot, mert azt nem kell soha felújítani, az asztalostól pedig azt, hogy természetesen fát, mert azt már ezer éve használják és jól bevált. Természetesen az igazság ennél sokkal árnyaltabb. Véleményünk szerint a döntés elsősorban ár és értékrend kérdése. Tudniuk kell, hogy két azonos méretű, azonos profilvastagságú, azonos vasalat rendszerrel és üvegezéssel ellátott ablak közül mindig a faablak a drágább. Ez azt jelenti, hogy a két ablak között az dönt, van-e pénze a fára, és ér-e az Önnek többet. Ezt a kérdést pedig mindenki lehetőségei és értékrendszere szerint másképpen válaszolja meg.


ÜGYFELEINK
MONDTÁK

"A már régebben Önöknél vásárolt és beépített ablakokkal is nagyon elégedett voltam, így , a beltéri ajtókat is a Stúdióban rendeltem, melyeket be is építettek. Most is magas színt​ű​ munkát végeztek, melyet ismételten köszönök. "
  • Stehlich Gábor

AZ AJTÓVÁSÁRLÁS ALFÁJA ÉS OMEGÁJA

Szeretné a legjobb döntést hozni és a megvásárolt ajtókat évek múlva is büszkén mutogatni ismerőseinek?

Szeretne elégedetten visszagondolni döntésére és kajánul rácsodálkozni a szomszéd káoszos építkezésére?

Nem kell mást tennie, regisztráljon és olvassa el mindkét tanulmányunkat, melyekben garantáltan választ talál minden kérdésére.

Ajtó tízparancsolat

Ismerje meg tanulmányunkból az Ön ajtóválasztását befolyásoló 10 legfontosabb szempontot!

  • Milyen színű és formájú ajtót válasszunk?
  • Milyen anyagú legyen az ajtó felülete?
  • Hogyan válasszon, ha nem akar görbe ajtókat?

Ajtó véglegesítés


részemre az INGYENES tanulmányok
elolvasásához szükséges kódot!

Tudástár tervezőknek
lakberendezőknek

Tervezőknek és lakberendezőknek szóló tudástárunkban a padlóburkolatokkal és a fa falburkolatokkal kapcsolatban felmerülő tervezési kérdések és információk mellett, megjelenítjük az aktuális termékinformációkat és termékújdonságokat.

GYAKORI
KÉRDÉSEK

  • Szükséges-e szakembert hívnia beszereléshez, vagy meg tudom-e magam is csinálni?
Természetesen nem szükséges, de tanácsos. Az ajtók beépítése nem ördöngösség...