Lépcső burkolása laminált padlóval

2019-02-27

A beltéri lépcsők padlóburkolattal való burkolása mostanában egyszerű és divatos megoldásnak számít. Azonban aki kevéssé ügyeskezű mesterember, annak problémát okozhat a lerakásban a lépcsőfokok szélén az illesztés.

Ezért érdemes laminált padlóval burkolni a lépcsőt

Akinek nem fontos, hogy a lépcső egyedi gyártású design elem legyen, az nyugodtan elgondolkozhat azon hogy laminált padlót használ a burkoláshoz. Továbbmegyünk, akinek kimondottan az az igénye, hogy a padlóburkolat egységes megjelenésű legyen, az nem is tehet másként. 

A strapabíróság miatt nem érdemes aggódni, hiszen, ha egy laminált padló kibírja az előszobai viszontagságokat, a lépcsőhasználat sem fog majd ki rajta. Egy egyedi gyártású lépcsőhöz képest olcsóbb megoldást jelent, és adott esetben gyorsabb kivitelezést is.

No de mi a helyzet a hátrányokkal?

Aki ragaszkodik az egyedi, design elemként funkcionáló lépcsőhöz, annak ez nyilvánvalóan nem megfelelő megoldás. Nem tudunk belőle hajlított íveket, vagy speciális éleket kialakítani. Az olcsóbb árkategóriájú laminált padlók esetében megoldást kell találnunk az élvédelemre, mert nem kapható külön lépcső profil a padlóhoz. 

Meister fém lépcső profil

Érdemes tudni, hogy az élvédő (pipalécnek is hívják) kiemelkedik a padlólap síkjából, akit ez zavar, semmiképp ne válassza ezt a megoldást. Ha fémből készült élvédő esetén kisebb lesz a szintkülönbség, de nagyobb a színárnyalatbeli eltérés, illetve maga a színválaszték is korlátozott. 

Laminált, de akár fa padló vásárlása esetén érdemes megkérdezni, hogy készít-e a gyártó lépcső profilt (pipalécet) a termékeihez. A nagy márkák általában rendelkeznek ilyennel, de az olcsó árkategóriában ne számítsunk rá. 

 

Meister színazonos lépcső profil fa parkettákhoz L és U alakú kivitelben

 

Milyen mennyiséggel kalkuláljunk?

Természetesen ez függ a lépcső és a padló panel méreteitől, de mivel a vágás során sok hulladék keletkezik, amiket utána nem tudunk felhasználni, így nem elég csak a lépcső felületeket összeadni. Érdemes akár több csomaggal is ráhagyni (az összmennyiséget figyelembe véve), hogy biztosan ne fogyjon el.

 

 
 
 
Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padló és falburkolat témában
Ennyit bír a Lindura fa padló! [VIDEÓ]
2014-11-17

Ennyit bír a Lindura fa padló! [VIDEÓ]

A normál fapadló továbbgondolásaként született meg ez az egyedülálló Lindura fapadló. A csúcstechnológiás fejlesztés alapja a Nadura padlóknál már megismert extrém keménységű 100 % természetes fa púder technológia. Nézzük, mit is bír!

Olvasson tovább
Padlófűtéshez kő vagy fa burkolatot válasszunk?
2014-04-02

Padlófűtéshez kő vagy fa burkolatot válasszunk?

Ki ne szeretne otthonában a jó meleg padlón mezítláb járkálni és élvezni a padlófűtés előnyeit? Azonban adódik a kérdés, hogy milyen burkolatot válasszunk a padlófűtés fölé. Követ vagy fát?

Olvasson tovább
A jó laminált padló 3 ismérve
2016-10-12

A jó laminált padló 3 ismérve

Honnan ismerheti fel, hogy jó minőségű laminált padlót választott? Összegyűjtöttük a három legfontosabb tulajdonságot, hogy ne kelljen keresgélnie.

Olvasson tovább