Padlófűtéshez kő vagy fa burkolatot válasszunk?

2014-04-02

Laminált padlóburkolat nappaliba padlófűtéshez

A kérdést természetesen nem a design oldaláról kell feltennünk, hogy fát vagy követ szeretnénk inkább az otthonunkban látni, mert ma már éppúgy léteznek kőnek látszó fa burkolatok, mint fának látszó kőburkolatok.

Sokkal inkább azt kell mérlegelnünk, hogy melyik anyag felel meg jobban a padlófűtés kívánalmainak.

 

Mit tud a padlófűtéshez ideális burkolat?

Először is azt, hogy jó hővezető legyen és ne szigetelje az aljzatot a helységtől. Ebből a szempontból kétségkívül a kőburkolat jelenti a legjobb megoldást és a hagyományos csaphornyos tömörfa parketták a legrosszabbat, mert rossz hővezetők.

A kettő között megtaláljuk a laminált padlókat és a fa parkettákat, melyek átlagos vastagsága 7-12 mm között változik, megfelelő hőáteresztési képességgel bírnak,  padlófűtéshez is alkalmazhatók.

 

Erre figyeljen, ha melegburkolatot választ a padlófűtéshez

Mindenek előtt azt kell megnézni, hogy milyen illesztéssel kapcsolódnak egymáshoz a padlólapok. Ugyanis, a hőtágulás miatt a padló mozogni fog, de az nem megengedhető, hogy az egyes lapok egymáshoz képest elmozduljanak, mert akkor csúnya rések keletkeznek a padlón. 

Hogy ezt elkerülje, érdemes  előfeszített klikk-rendszerű (pl. Uni-Click, Master-click,) laminált padlót vagy fa parkettát választania. Ezen klikkrendszerek előnye, hogy a panelek nem tudnak szétcsúszni egymástól. 

Másodszor érdemes megnézni, hogy milyen a hordózórétege a választott laminált padlónak vagy a  fa parkettának. A prémium laminált padlóknál ez szinte kivétel nélkül nagy sűrűségű HDF lemez.

A fa parketták között találunk HDF és fenyő hordózórétegűt is. Mindkettőt ajánlják és alkalmas is padlófűtéshez, de tudnunk kell, hogy a HDF jobb hővezető, mint a tömörfa, ezért némi előnyt jelent a rezsi költségekben.

 

Előnyök és hátrányok a fűtési szezonon kívül

Eddig azt vizsgáltuk, hogyan viselkedik a burkolatunk a fűtési szezonban. Most nézzük meg mi a helyzet nyáron, tavasszal és ősszel.

Kétségkívül, a nyári hónapokban előny lehet a kő padló hűvössége. Azonban tavasszal és ősszel kimondottan kellemetlen, hideg érzetet kelt, sokan szőnyegekkel védekeznek ez ellen.

Mindenképpen érdemes a saját életvitelünknek ideális burkolatot választani, hiszen aki szeret papucs nélkül járkálni a lakásban, vagy akinek a kisgyerekei állandóan a padlón ülnek, azoknak inkább ajánlott laminált padlót, vagy fa parkettát választani. 

Fontos azt is megemlíteni, ha bármilyen okból hozzá kell nyúlni a padlófűtési rendszerhez, kő burkolat esetén nehezebb dolgunk lesz.

Összegzésül, mind a kő burkolat, mind a laminált padló és a fa parketta is egyaránt használható padlófűtéshez.

Hogy Önnek melyik burkolat típus az ideális, ezt egyéb tényezők is befolyásolják, mint pl: szeretne-e szőnyegeket, mezitláb, vagy papucsban járkál-e otthon, kisgyermekek, tisztíthatóság, egyszerű lerakás-felszedés stb.  

 

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
A jó laminált padló 3 ismérve
2016-10-12

A jó laminált padló 3 ismérve

Honnan ismerheti fel, hogy jó minőségű laminált padlót választott? Összegyűjtöttük a három legfontosabb tulajdonságot, hogy ne kelljen keresgélnie.

Olvasson tovább
Tehetünk laminált padlót a fürdőszobába?
2020-11-03

Tehetünk laminált padlót a fürdőszobába?

Szaladjunk előre a válasszal: igen, lehetséges, hogy laminált padlóval burkoljuk a fürdőszobánkat. Természetesen azért nem mindegy, hogy milyennel, ugyanis nem mindegyik laminált padló típus bírja jól a vizes helyiségeket.

Olvasson tovább
Ennyit bír a Lindura fa padló! [VIDEÓ]
2014-11-17

Ennyit bír a Lindura fa padló! [VIDEÓ]

A normál fapadló továbbgondolásaként született meg ez az egyedülálló Lindura fapadló. A csúcstechnológiás fejlesztés alapja a Nadura padlóknál már megismert extrém keménységű 100 % természetes fa púder technológia. Nézzük, mit is bír!

Olvasson tovább