Mire jó a laminált és fa padlók klikkrendszere?

2016-05-11

A csapból is az folyik, hogy csak klikkrendszerű padlóburkolatot szabad választani, mert ez a megmodernebb megoldás. Ugyanakkor bárhova is megyünk, szinte mindenhol ilyen műszaki megoldású termékeket találunk. (Ahol mégsem, onnan jobb, ha csendesen kisomfordálunk.)

Igaz, legtöbbször már ránézésre is látszik, hogy a sok klikkrendszer még csak nem is hasonlít egymásra. De vajon mi a különbség közöttük és melyiket válasszuk? 

Modern click rendszerű lamináltpadló rusztikus környezetbenModern, hajópadló jellegű lamináltpadló

Mi a klikkrendszer feladata?

A klikkrendszer feladata, hogy az egymás mellé illesztett paneleket szorosan összetartsa, ne engedje azokat egymáshoz képest elmozdulni, szétnyílni. A legtöbb laminált padlónál ezt a klikkrendszer geometriai alakjával akadályozzák meg, vagyis úgy, hogy az egymás mellé illesztett panelek peremei egymásba akadnak, megakadályozva ezzel a szétcsúszást.

Egy másik, a klikkrendszerhez hasonló megoldás a nút-féderes kapcsolat, ahol szintén a geometriai alakból adódó mechanikai kapcsolatot használják ki. (Szokás ezt a megoldást beütős technikának is nevezni.)

Mindkét megoldás egyöntetű jellemzője, hogy bár a teljes szétcsúszást megakadályozzák, azonban a panelek közötti tizedmilléméteres mozgásokat és hézagokat nem képesek meggátolni. És, hogy miért baj ez?

Mindenki tapasztalta már, hogy a legtöbb laminált padló panel szélei az idő múlásával, akár néhány hónap használat után felhullámosodik. A padló síkjába belenézve egy egyenetlen felületet látunk, ahol a hullámok tetejét mindig az illesztések helyén érzékeljük. Ami bizony valljuk be, nem túl szép látvány.

 

Mi okozza a laminált padló hullámosodását?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a jelenség okozója a nedvesség. Még a legóvatosabb felmosás során is olyan mennyiségű nedvesség kerül a felületre, ami a panelek illesztési hézagjain keresztül a laminált padló hordozórétegébe szivárogva deformációt idéz elő. Vagyis a hullámosodás oka, a panelek széleinek megdagadása. 

Ahhoz, hogy ezt kiküszöböljük, olyan klikkrendszerre van szükség, ami nem csak megakadályozza a panelek szétnyílását, de szinte tökéletes vízzárást is biztosít.

Ehhez az szükséges, hogy egy plusz erővel egymáshoz nyomjuk az egyes paneleket. Ezt pedig az un. előfeszített technikával lehet megoldani.

Ilyenkor a panelek hosszanti éleinek összeillesztése után, csak erőhatással tudjuk a paneleket a helyes pozícióba (a padlósíkba) billenteni. Ez az erőhatás összehúzza a paneleket és szinte tökéletes vízzárást biztosít.

Sajnos az előfeszített klikk rendszer sem tökéletes, mert a rövidebbik él mentén nem oldja meg a vízzárást, és csak meglehetősen nehézkes fektetést tesz lehetővé. (A tökéletes megoldás az, ha ilyenkor teljes sorokat illesztünk össze, és csak az egészet egyben billentjük le a helyére.)

 

Vagy ilyen klikkrendszerű padlót választ a tökéletes vízzáráshoz

A rövidebb élek tökéletes vízzárására és a fektetés egyszerűbbé tételére a Masterclick plus technológia kínálja a megoldást. A rövid élek tökéletes kapcsolatát egy speciális, mozgó nút-féderes kapcsolat biztosítja, amit csak a következő padlósor lerakása zár le fixre.

Így lerakáskor az egyes panelek hosszanti oldalai az előfeszített klikkrendszerrel panelenként összezárhatók, miközben a rövidebb élek még nyitottak. Ez nagyban leegyszerűsíti a fektetést. 

A következő sor behelyezése és lebillentése előtt a féder még nyitott, a kapcsolat nem záródik. A következő sor lebillentése után a féder záródik és tökéletes zárt kapcsolatot eredményez.

 

Az alábbi videóban jól látható, hogy a Masterclick plus technológia révén mind a rövid, mind a hosszanti panel él rögzítésre kerül, így a szakszerűen felhordott felmosóvíz nem tud beszivárogni a panelek közé, ami duzzadáshoz vezetne.

Hozzátesszük, ez nem azt jelenti, hogy nyakon önthetjük a padlót egy vödör felmosóvízzel, hiszen a vízzáróság és a vízállósság nem ugyanazt takarja. 

Az ilyen laminált padló felülete ezért több évi használat után is egyenes, nem láthatóak rajta felhullámosodások. A prémium gyártók mindemellett csökkentett nedvszívóképességű hordozóréteget alkalmaznak, ami normál használat mellett egyáltalán nem hajlamos a duzzadásra. 

Ezért a vásárláskor mindig kérdezzen rá, hogy előfeszített klikkrendszerű-e a vásárolni kívánt laminált padló illetve, hogy mi akadályozza meg a felmosóvíz bejutását az illesztési hézagokba.

Ha nem előfeszített a klikkrendszer, az máris magyarázatot nyújt a kedvezőbb árra.

 

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
Laminált padló lerakása egyszerűen
2019-05-07

Laminált padló lerakása egyszerűen

A klikkrendszerű padlóburkolatok legjelentősebb tulajdonsága, hogy kis kézügyességgel mi magunk is könnyen leburkolhatjuk otthonunk bármelyik helyiségét. De hogyan is? Videó kezdőknek!

Olvasson tovább
Lépcső burkolása laminált padlóval
2019-02-27

Lépcső burkolása laminált padlóval

A beltéri lépcsők padlóburkolattal való burkolása mostanában egyszerű és divatos megoldásnak számít. Azonban aki kevéssé ügyeskezű mesterember, annak problémát okozhat a lerakásban a lépcsőfokok szélén az illesztés. Szerencsére a komoly padló gyártók erre

Olvasson tovább
A jó laminált padló 3 ismérve
2016-10-12

A jó laminált padló 3 ismérve

Honnan ismerheti fel, hogy jó minőségű laminált padlót választott? Összegyűjtöttük a három legfontosabb tulajdonságot, hogy ne kelljen keresgélnie.

Olvasson tovább