Padlófűtés laminált padló esetén: mire kell figyelni?

2024-01-05
A padlófűtés igen kedvelt fűtési megoldás az építők és felújítók körében nemcsak hidegburkolatok, hanem laminált padló esetén is. A padlófűtés népszerűsége nem csoda, hiszen kellemes és egyenletes meleget biztosít, és egyben feleslegessé teszi a radiátorokat, melyek nemcsak csúnyák, de sok esetben megnehezítik a helyiség bútorozását is. 
 
Különösen új épület építésekor merülnek fel gyakran olyan kérdések, hogy melyik padló alkalmas egyáltalán padlófűtésre és hogyan kell helyesen fektetni a parkettát vagy laminált padlót a padlófűtés esetén.
 
Élethű megjelenésű laminált padló padlófűtés esetén
 

Miért kedvelt megoldás a padlófűtés? Mik az előnyei?

 
A padlófűtés számos előnnyel rendelkezik az egyéb fűtési rendszerekkel szemben:
  

Egyenletes hőelosztás

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ez a fűtési mód egyenletes hőelosztást biztosít a helyiségekben, mivel a fűtőelemek a padló alatt vannak elhelyezve, így a meleg levegő felfelé áramlik, ami kellemes és komfortos hőérzetet biztosít. 
 

Energiahatékony

Ezenkívül rendkívül energiahatékony is, hiszen a fűtési rendszer alacsonyabb hőmérsékleten üzemel, mint a radiátoros fűtés esetén.  
 

Esztétikus

A padlófűtés esztétikus megjelenést biztosít, mert a fűtőelemek a padló alatt vannak elrejtve, ezért láthatatlan. Ez lehetővé teszi a belső tér korlátok nélküli berendezését, hiszen nincsenek falra szerelt fűtőtestek, amelyek akadályozzák a bútorozást.
 

Könnyen szabályozható

A padlófűtés további előnye, hogy könnyen szabályozható, így megvalósítható a különböző helyiségek egymástól független hőmérsékletre történő fűtése. Ez lehetővé teszi az energiahatékonyság és a komfort maximalizálását.
 
Hátrányként talán a padlófűtés költséges telepítése  említhető ill. az, hogy nem minden ingatlan struktúrájához vagy helyiséghez ideális. A fűtési rendszer kiválasztásakor mindig fontos az előnyök és hátrányok mérlegelése és ajánlott az adott környezet és az egyéni igények figyelembevétele.
 

Padlófűtés szakmai oldalról: hogyan valósítható meg? 

 
Alapvetően két padlófűtés típust kell megkülönböztetni: a melegvizes és az elektromos padlófűtést.  A melegvizes változat a gyakoribb és az elterjedtebb, ezért itt most csak ennek a megvalósítását mutatjuk be.
 
A padlófűtés megvalósítása a rendszer tervezéssel kezdődik, melyet minden esetben érdemes tapasztalt gépész tervezővel végeztetni. A tervezés során a lakótér méretét, hőveszteségeit és egyéb tényezőit figyelembe véve meg kell határozni, hogy mekkora teljesítményű fűtési rendszerre van szükség. Ezt követően kerül sor a csőrendszerek helyének és a csövek egymástól való távolságának meghatározására, amelynél már figyelembe kell venni a tervezett padlótípust.  
 
Padlófűtés szerelése szigetelt aljzatra
 
A padló típusa befolyásolja ugyanis a rendszer hatékonyságát. A tervezésnél fontos követelmény, hogy megfelelő szigetelést alkalmazzunk a padló alatt a hőveszteség minimalizálása érdekében.
 
A telepítés során legtöbbször polietilén csővezetéket alkalmaznak mivel hajlékony és nem korrodál. A csővezetéket a szigetelésre fektetett acélhálóhoz rögzítik a terveknek megfelelő távolságban egymástól. A telepítés után fontos a nyomáspróba elvégzése, hogy ellenőrizni lehessen az esetleges szivárgásokat. Ezt követően kerülhet sor az esztrich beton terítésére.
 

Milyen padlóknál alkalmazható padlófűtés?

 
A kemény padlóburkolatok, mint a parketta, a laminált padló vagy a dizájner padló egyaránt alkalmasak a padlófűtésre. A laminált padlók többrétegű szerkezete alacsony hőellenállást és jó hővezető képességet garantál. Ez azt jelenti, hogy a fűtés kellemes melege nagyobb hőveszteség nélkül éri el a padló felületét. Ezzel energia-, fűtési költséget is megtakaríthatunk és védjük a környezetet is!
 
A hidegburkolatok közül a kerámia és kőburkolatok is gyakran használatosak padlófűtés esetén, különösen a fürdő-, és előszobákban. Nagy előnyük, hogy kiváló hővezetők, így gazdaságos megoldást kínálnak. Hátrányuk a relatív költséges szakipari munka, mellyel ragasztásuk történik.
 
További jelentős hátrány, hogy az átmeneti időszakban, amikor a fűtést már lekapcsoljuk, de a levegő hőmérséklete még nem képes átmelegíteni a járófelületet, akkor rendkívül hideg érzetet keltenek. Azoknak, akik esztétikailag ragaszkodnak a kerámia ill. kőburkolatokhoz, számukra remek altertatívák állnak rendelkezésre a laminált és design padlók választékában – csempe formátumban is.
 
Sőt, ma már 100%-ban vízálló design padlók is kaphatók, pl.  ter Hürne AVATARA kollekciója, így ezek a fürdőszobában is bátran alkalmazhatóak.
 

Mit kell tudni a laminált padló hővezető képességéről? 

 
A padló hővezető képessége egy rendkívül fontos tulajdonság, amely megmutatja, hogy egy adott padlóburkolat mennyire alkalmas a padlófűtésre történő lerakásra. Minél jobb a hővezető képesség, annál kisebb ellenállást jelent a padló a fűtéscsövekből sugárzó hő számára.
 
Ezért szokás ezt a tulajdonságot a hőellenállással is jellemezni, melynek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie, mert ez arra az ellenállásra vonatkozik, amelyet a padló jelent a hőnek. Minél kisebb a hőellenállás, annál könnyebben, gyorsabban és teljesebben távozik a hő a fűtőtestből a szoba belsejébe.
A padlószerkezet hőellenállásának mértéke padlófűtés esetén nem lehet nagyobb mint 0,15 (K m2/W)
 

Padlófűtés laminált padló esetén: mire kell figyelni?

 
A gyakorlatban a laminált padlót minden különösebb mérlegelés és megfontolás nélkül alkalmazhatjuk padlófűtés esetén. Nagy általánosságban nem is lehet ezzel hibázni, mert a laminált padlók 90%-a alkalmas padlófűtésre. Azonban van számos olyan körülmény, melyet ha nem veszünk figyelembe, akkor problémák sokaságával szembesülhetünk.
 

A laminált padló hőellenállása

A padlófűtés rendszerének tervezésekor figyelembe kell venni a kiválasztott padlóburkolatok hőellenállását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már az épület tervezésének fázisában tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen burkolattípusokat szeretnénk az egyes helyiségekben.
 

Az esztrich kiválasztása

Ha laminált padlót szeretnénk a padlófűtésre fektetni, akkor kétfajta esztrich használata szokásos.
 
Anhidrit esztrich (gipsz esztrich)
Az anhidrit esztrichet padlófűtés beépítésénél használják folyó esztrich formájában, melynek előnye, hogy szoros kapcsolatot képez a fűtési csövekkel. Ez biztosítja, hogy a cement esztrichhez képest jobb a hővezető képessége (DIN 4108 szerint), ami segíti a padlófűtés fűtőcsöveinek hőátadását a padló felületére. Ez eredményezi, hogy a hőátadás a teljes felületen egyenletes lesz.
 
Az anhidrit esztrichből készült aljzat előnye a kis vastagsága (mindössze négy és fél centiméter a fűtőcső felett), ami miatt rendkívül rövid a felfűtési ideje. Éppen ezért előnyös a használata azoknál a padlófűtéseknél, amikre laminált padló burkolatot fektetnek, hiszen azokat hosszabb ideig tart felmelegíteni, mint az un. hidegburkolatokat. 
 
Cement esztrich
A padlófűtésnél használt cementesztrich körülbelül egy centiméterrel vastagabb, mint a gipsz esztrich, ezért szilárdabb, de lassabb az átfűtése. Tudnia kell azt is, hogy a cement esztrichnek bő három hétig száradnia kell, mielőtt a laminált padló ráfektethető. Ügyeljen arra is, hogy három napig ne járjon a cement esztrichen, és ne tegye ki nagyobb terhelésnek 7 nap eltelte előtt.
 
Az esztrichnek teljesen száraznak és fektetésre késznek kell lennie a padló lerakásakor. Ez cement esztrichnél maximum 1,8 CM%, anhidrit esztrichnél maximum 0,3 CM% maradék nedvességet jelent (CM készülékekkel mérve).  
 

Ragasztott vagy úsztatott fektetés

A laminált padlók egyik nagy előnye a rendkívül egyszerű lerakás, amit az un. úsztatott fektetés tesz lehetővé. Padlófűtés esetén azonban érdemes a költségesebb ragasztott fektetési mód mellett dönteni, tekintve hogy ennek a rétegrendnek kisebb a hőellenálása, ezért jobb lesz a fűtés hatásfoka. 
 

A padló lerakásának feltétele

A padlóburkolatot legalább 15°C-os esztrich felületi hőmérsékleten és 30-65%-os relatív páratartalom mellett szabad lefektetni. A padló lerakása után ezt a klímát egy hétig garantálni kell (a ragasztók és egyéb beépített anyag rétegek kötési ideje miatt)..
 

A padló felfűtése

A padlófűtéses esztrichet a megfelelő száradási idő után az adatlapja szerint kell felfűteni. Felfűtéskor az előremenő hőmérsékletet naponta növelni kell a teljes (maximális) fűtési teljesítmény eléréséig. A fűtési próbaüzemről mérési protokollt kell felvenni, melyet a padló lerakását végző szakembernek át kell adni, mert ennek megléte szükséges a garanciális feltételek érvényességéhez.
 

A megfelelő hőfok

A gyártók különböző max. megengedett felületi hőmérsékletet írnak elő a laminált padlókra, melyet a használat során nem szabad túllépni. A gyengébb minőségű laminált padlóknál ez az érték rendszerint 26 °C körül van, míg a jobb minőségűeknél ez elérheti a  29°C-os maximális felületi hőmérsékletet. Éppen ezért fontos, hogy a padlófelület hőleadását nem szabad akadályozni pl. szőnyegek lefektetésével.
 
A nagyobb hőmérsékletet bíró padlók kevésbé reagálnak a hőmérséklet változásra, ezért kevésbé “mozognak”. 
 
Több fűtési körre fektetett laminált padló felületeknél biztosítani kell, hogy mindegyikben azonos legyen a fűtési hőmérséklet.
 

Dilatációs hézagok

A laminált padló fektetése során nem szabad megfeledkezni az un., dilatációs hézagokról sem. Ezek esztétikailag nem feltétlenül kívánatosak, azonban műszakilag feltétlenül szükségesek. A gyártók megadják azokat a maximális felület méreteket, ami felett alkalmazásuk kötelező.
 

Megfelelő laminált padló alátét 

A laminált padló alatt az úgynevezett lépészaj szigetelés alkalmazása elengedhetetlen, aminek hőellenállását már a tervezéskor is figyelembe kell venni.
 
A lépészaj szigetelésre alátét anyagot használhatunk, melynek két, részben egymásnak ellentmondó követelménynek kell megfelelnie: egyrészt a padlófűtés hőjét a lehető legjobban el kell vezetnie a padlóhoz, másrészt meg kell védenie a laminált padlót az aljzatból felszálló nedvességtől.
 
Még ha a laminátum nem is annyira érzékeny a nedvességre, mint a tömör valódi fa parketta, ennek ellenére a maradék nedvesség végül behatolhat a laminált rétegrendbe és tönkreteheti azt.
 

Milyen nálunk is kapható laminált padlók alkalmasak padlófűtés kialakítására? 

 
A Mantu Ajtó-Ablak Stúdió laminált padló kínálatában Németország 3 prémium márkája közül kettő, a Meister Werke és a ter Hürne termékei találhatók meg. Ezen gyártók valamennyi terméke alkalmas a padlófűtésre történő fektetésre, melyek teljes kollekcióját megtekinthetik bemutatótermünkben.
 
 
A Mantu Ajtó-Ablak Stúidó bemutatóterme
 
A padlófűtésre is alkalmas padlóburkolatok közül kiemelkedik a ter Hürne Avatara és a Meister Design modell családja. 
 
Az Avatara padló hőellenállása a mindössze 6 mm vastagságnak köszönhetően kisebb mint 0,02 K m2/W, amiáltal kiváló hővezető. A csekély vastagság ellenére kiemelkedőek a stabilitási tulajdonságai is, ami az egyedülálló Tulcasan hordozó rétegnek köszönhető. Az Avatara padló kiválóan alkalmazható nagyméretű nappalikban valódi parketták vagy kőburkolat helyett is, mivel élethűsége egészen kimagasló.
 
Kőutánzatú Avatara padló a nappaliban
 
A Meister Design burkolatok közül az LL250S típus érdemel említést. Ez egy integrált lépészaj csillapítással rendelkező laminált padló, mely rendkívül kedvező hőellenállással és látványos 2052 x 248 mm-es padlólap méretével tűnik ki.
 
Meister Design LL250 S típusú laminált padló 

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
Hol vásároljak laminált padlót?
2018-11-29

Hol vásároljak laminált padlót?

Eljött a felújítás kitűzött pillanata, de előtte még meg kell vásárolni a laminált padlót. Nézzük, hol érdemes!

Olvasson tovább
Kopogó és hangos laminált padlók helyett
2018-11-20

Kopogó és hangos laminált padlók helyett

A laminált padlókról köztudott, hogy magas hangfekvésű kopogó, kongó hangot generál a használatuk, bármennyire is óvatosan lépünk rá. Olvassa el, hogy miért, és, hogy mit tehet ellene.

Olvasson tovább
Meister rigid padló, a vinyl padlók új generációja
2020-04-08

Meister rigid padló, a vinyl padlók új generációja

Nem egészen két éve újra fellobbant a vinyl padlók iránti lelkesedés, így a legtöbb padlógyártó rögtön piacra is dobta a saját vinyl padlóját. De hova tovább?

Olvasson tovább