Mitől lesz vízálló egy laminált padló? II. rész

2023-02-13

Víznek ellenálló laminált padló- Dureco

Az előző blog bejegyzésünkben arra kerestük a választ, hogy létezik-e vízálló laminált padló. Arra a megállapításra jutottunk, hogy 100%-os vízállóságról csak olyan termékek esetén beszélhetünk, melyek egyáltalán nem tartalmaznak fát. (pl. kőburkolatok, Avatara design padló, hordozó réteg nélküli, ragasztható vinil padlók (2-3 mm vastagság)).

Ha valaki veszi a fáradtságot és elolvassa egy-egy vízállóként hirdetett laminált padló műszaki adatlapját, netán garanciális feltételrendszerét, akkor ilyeneket olvashat, mint pl. "a burkolatra került vizet azonnal, max 24 órán belül el kell távolítani", vagy "padló ellenáll a nedvesség okozta károknak, melyek a nedves felmosás és a mindennapi használat során kiömlő víz miatt keletkeznek". 

Ugye az nem egészen az, amire az ember a vízállóság kapcsán gondol? Ember legyen a talpán, aki ez alapján bármilyen reklamáció esetén kártérítést kap.

Egyedül a felsőbb árkategóriákban találhatók, olyan vízállónak mondott laminált padlók, melyek egy un. NALFA teszttel rendelkeznek, ami 24 órás védelmet garantál a víz ellen. Ezek már valóban nyugodt szívvel ajánlhatók fürdőszobába, mosókonyhába, mert a mindennapi normál használat során a víz nem fogja károsítani azokat.

Mit válasszunk, ha teljesen vízálló padlót szeretnénk?

Ha valaki 100%-os víz elleni védelmet szeretne, akkor először is felejtsen el minden fát tartalmazó burkolatot.

De nézzük meg, mi a helyzet a 24 órás vízállósságú padlókkal!

A használati oldalról megállapíthatjuk, hogy igényeinket többnyire ezek is kielégítik. Hiszen, ha egy mosóhelységben, vagy fürdőszobában ki is folyik a víz, többnyire 24 órán belül feltöröljük azt.

Vagyis a megoldás az, hogyha értékelhető és mérhető vízállóságot szeretnénk elérni, akkor olyan fa padlót kell választani, mely rendelkezik egy pozitív NALFA teszteredménnyel. A sikeres NALFA teszthez a gyártásban a Seal Technológia alkalmazása szükséges.

Mielőtt részleteiben elmagyarázzuk a Seal Technológia alapjait, vizsgáljuk meg:

Hogyan károsítja a víz a fa padlónkat?

Köztudomású, hogy a fa alapanyagok víz hatására megdagadnak és deformálódnak. Ahhoz, hogy a víz ne károsítsa a padlóban lévő faanyagokat, ahhoz meg kell akadályozni, hogy víz kölcsönhatásba kerüljön a fával.

A fapadlók (laminált padlók, vinyl padlók) felületén egy vízzáró réteg található. Vagyis a víz kizárólag  a falak mentén ill. a padló illesztési hézagain (klikkrendszer)  keresztül tud leszivárogni a fa tartalmú anyagokhoz (magréteg, dekorréteg).

Tehát ahhoz, hogy a padlónkat vízállóvá tegyük, a legfontosabb feladat megakadályozni, hogy a víz a szegélyek mentén vagy az illesztési hézagoknál beszivárogjon a padló alá. (Az előbbit egy padlóburkolási, építési feladat, az utóbbit pedig a termék tulajdonsága biztosítja.)

Lássuk hát a Seal tecnológia összetevőit:

 
 • Smart Connect Pro élkialakítás - vagyis olyan pontos illesztések és klikkrendszer, ami megakadályozza a padlólapok között a víz beszivárgását a padlóba.
   
 • Speciális hordozó réteg (magréteg) - vagyis egy olyan nagy sűrűségű faanyag (HDF), amelynek 15%-al nagyobb a sűrűsége (940 kg/m3) és így max. 5%-os térfogatváltozást produkál nedvesség hatására, szemben a hagyományos hordozórétegek 18%-val.
   
 • Allround safe - vagyis az élek kezelése egy vízzáró bevonattal, hogy a víz ne tudjon beszivárogni a fába.
   
 • Long Life Surface -  vagyis a felület ellenállóságának növelése speciális adalékanyagokkal (korund), hogy az esetleges sérülések ne szakítsák meg a felület vízzáró rétegét.

Ennek a 4 tulajdonságnak az együttes megléte szükséges ahhoz, hogy reményünk legyen a 24 órás vízállóság eléréséhez, vagyis a Nalfa teszt sikeres teljesítéséhez.

Összefoglalva a leírtakat megállapíthatjuk, hogy:

 • Fa tartalmú anyagoknál nem beszélhetünk 100%-os vízállóságról
 • Mérhető és igazolható víz elleni ellenálláshoz (24 óra) a Seal Technológia alkalmazása szükséges  
 • A víz elleni ellenállást kizárólag a Nalfa teszttel lehet igazolni

Bővebb információért valamint a kínálatunkban található további vízálló (Avatara) illetve víznek ellenálló (Hywood, Dureco) padlómegoldások megismeréséhez látogasson el bemutatótermünkbe.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padlóburkolat témában
Mi is az a design padló?
2023-02-14

Mi is az a design padló?

A design padló megnevezés egy gyűjtőfogalom azokra a nem hagyományos padlóburkolatokra, amelyek nem sorolhatóak be sem a laminált padlók, sem pedig a vinyl padlók kategóriájába. De akkor hova tegyük őket?

Olvasson tovább
Laminált padlót, vagy vinyl padlót válasszak?
2020-07-14

Laminált padlót, vagy vinyl padlót válasszak?

Most, hogy egyre több az átfedés a két padló típus között (és itt nem az alsó árkategóriára gondolunk), többekben felvetődhet a kérdés, hogy melyik padlótípust érdemes választania az otthonába.

Olvasson tovább
Laminált padló lerakása egyszerűen
2019-05-07

Laminált padló lerakása egyszerűen

A klikkrendszerű padlóburkolatok legjelentősebb tulajdonsága, hogy kis kézügyességgel mi magunk is könnyen leburkolhatjuk otthonunk bármelyik helyiségét. De hogyan is? Videó kezdőknek!

Olvasson tovább